fredag, maj 22, 2015

Den magiska taco-deluxe-fredagen

För en vecka sedan bjöd vi hem några kompisar på en taco-deluxe-fredag. Himla fint.
Jag hade kikat på Jonas Crambys youtubefilmer hela veckan och laddat upp med lite olika recept.

Ingen kan ju heller undgått vår förkärlek för mexikanskt heller och då måste en ju kunna laga det gott hemma också.

Middagen bestod av:
Hemmagjorda tortillabröd
Krispiga majstortillas (friterade)
Guacamole
Carnitas
Slowcook chicken
Pico de gallo
Koriandersalsa
Sötpotatispuré
Avokado/bananglass med mangosalsa och chokladsås

Ja, ni hör ju. Svårt att misslyckas med en sån här fredag.
Vi gjorde kycklingen och carnitasen på torsdagskvällen och resten på eftermiddagen/kvällen innan vi skulle käka. Det som tar längst tid är ju köttet och vetetortillabröden. Och glöm för tusan inte att frysa ner bananerna och avokadon till glassen i tid.



Pollo!

Koriandersalsa och carnitas

Guacamole

Pico de gallo

Vetetortillas


Friterade majstortillas

Sötpotatispuré

Min första taco! 


Alla recept är till ungefär 6 personer. Kanske lite fler.

Pollo (slowcook chicken)
3 kycklingfiléer
1 gul lök
1 tsk sambal olek
1 msk chipotle pasta
ca ⅔ dl bbq-sås
1 dl öl (jag använde en ljus lager)
1 tsk röd currypasta
1 msk honung
salt
peppar
Hönsbuljongtärning
3 vitlöksklyftor

- Dela filéerna i mindre bitar.
- Fräs dem i olja i en tjockbottnad gryta, typ en gjutjärnsgryta.
- Tillsätt finhackad gul lök och stek i några minuter.
- Sänk värmen till hälften och tillsätt sambal olek, chipotle, öl, currypasta, honung, buljongtärning, salt och peppar.
- Låt det koka upp. Sänk sedan värmen ytterligare och sätt på locket.
- Låt det småputtra i ca 1,5 timme. Här körde jag på 1.an på min spis. Det borde även funka med typ 125 grader i ugnen.
- Öppna locket och rör om med ca 20-30 minuters mellanrum. När det återstår 30 minuter ungefär (exakt tid är inte så noga) kan du öppna locket och skapa en glipa så det kommer ut ånga. Då reduceras såsen lite.
- Med ca 15 minuter kvar pressar du i vitlöken. Glöm inte att smaka och se om det saknas något.
- Kycklingen är klar när du kan peta lite på den med en sked och den fortfarande har lite motstånd kvar även om den lätt faller isär.

Carnitas (Jonas Cramby)
Ett kilo fläskkarré
En halvliter coca-cola (EJ light)
En pressad apelsin
En pressad lime
5 hackade vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soya
3 msk carnitas kryddblandning
(3 msk paprikapulver, 1 tsk cayennepeppar, 1 tsk vitpeppar, 1 msk svartpeppar, 1 msk vitlökspulver, 1 msk chilipulver, 1 msk torkad oregano, 1 msk salt)
Ja, det blir betydligt mer än vad som ska användas i receptet. Men det gör inget. Det går att använda till allt möjligt. Vill du inte det gör du bara en mindre mängd.

- Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna.
- Stek köttet, lite i taget i en gryta. Häll över kryddblandning, soya vitlök, apelsin och lime.
- Häll över lite Cola i taget och fyll på när det behövs.
- Småkoka i minst två timmar tills du har en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning du kommer älska resten av livet.
- Krydda ev på lite extra krydda nu om du tycker att det behövs.

Hemmagjorda vetetortillas (ca 32st)
1,4 l vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50g mjukt smör
6dl kokande vatten (du kan låta det svalna lite om du kör för hand)

- Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
- Tillsätt resten och knåda i maskin eller för hand tills degen sitter ihop. Passa dig för det varma vattnet bara om du kör för hand.
- Låt vila i 20 minuter
- Väg upp lika stora bitar. Vi gjorde 32 st som vägde ca 48 g styck och blev ungefär 15cm i diameter med något ojämn form.
- Rulla till bollar och kavla sedan supermegatunt.
- Kavla ännu tunnare. You can do it.
- Torrstek i stekpanna någon minut på varje sida på medelvärme tills de får önskad färg. (För att detta inte skulle ta 100 år var vi en på kavelstationen och en på stekpannestationen med dubbla stekpannor.
- Lägg på och i en ren handduk så de håller sig mjuka innan servering.
- Frys in de ni inte äter upp.

Pico de gallo (Jonas Cramby)
6 Tomater
1 Silverlök
Färsk chili (mängd beroende på starkhet)
1 Pressad lime
Mycket färsk koriander
Salt

- Ta ur kärnorna ur tomaterna (använd till koriandersalsan) och hacka dem sedan tillsammans med silverlök, koriander och färsk chili, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du slutar med sådana dumheter.
- Pressa över lime och salta. Smakkombinationen lime och salt är ju själva grunden i det mexikanska köket, den gäller att du får till rätt. Det ska vara tillräckligt surt att munnen ska börja vattnas men salt nog att balansera detta.

Koriandersalsan
⅓ gurka
innehållet från 2-4 tomater (det du tar bort för att göra pico de gallon)
1 lime, skalet och saften
1 nypa salt
1 knippe koriander (Typ en hel sån en köper i affären.)

- Använd innehållet från tomaterna du använder till pico de gallon. Mängden är inte supernoga faktiskt, mest bra att slippa slänga tomatinnehållet och för att det är gott.
- Lägg allt i en mixer, mixa och smaka av.

Sötpotatispuré
3 sötpotatisar
salt

- Koka upp tärnade sötpotatisar.
- När de blivit mjuka tar du upp och mixar till slät puré. Smaka av med salt.

Friterade majstortillas
1 pkt majstortillas (vi köpte de från santa maria som hade hälften vete, det funkade bra). (Tydligen viktigt att det inte är vete då de inte blir bra att fritera enligt Jonas Cramby).
Olja, mängd beroende på storlek av kastrull. Vi använde raps.
Salt

- Häll olja i en djup kastrull, det ska vara mer än en tror. Typ 2-3 cm djupt. Sätt på maxvärme på spisen.
- Skär tortillasen i trianglar och lägg ner ett chips i oljan. När oljan är tilräckligt varm börjar chipset friteras. (Alltså bra att testa med ett först för att se när oljan är perfekt).
- Fritera några i taget. Med hjälp av en tång tar du upp dem från oljan och lägg dem tex på en plåt med hushållsapper och - - låt torka lite. Salta efter smak och servera medan de är varma.

Guacamole (Jonas Cramby)
Avokados (räkna med minst två per person)
Vitlök (vi hade 3st)
Färsk chili
Pressad lime
Färsk koriander
Pico de gallo
Salt

- Klubba avokadosarna med en mortel, du får ABSOLUT inte köra dem i mixer, då är du bara lat och kan lika gärna åka och köpa en korv. Riktig guacca är chunky. (vi körde med en gaffel)
- Pressa sedan i lime, salta, hacka vitlök och koriander, rör om och smaka av. Sedan häller du i lite av pico de gallon och smakar av igen, förslagsvis med ett tortillachips.


-----------------------

Till efterrätt blev det en krämig och lite nyttigare avokado och bananglass. Tillsammans med mangosalsa och chokladsås. Den här chokladsåsen är så fasligt god och ett bra tips att veva ihop om du får oväntat besök och vill skoja till glassen lite. Bra balans mellan sött, syrligt och krämigt blev det i alla fall. Hade kanske velat haft något lite krispigt till också men det hanns inte med.

Avokado/banan-glass
4 små avokados
2 mogna bananer (ingen fara om de är lite övermogna).
1 dl turkisk yoghurt
(1 -2 msk glukossirap/honung eller annat som sötar lite om en vill ha det.)

- Dela avokado och banan och lägg i frysen i några timmar.
- Ta fram och lägg i matberedare eller mixer. Är det supermegadjupfryst kan en tina det lite först.
- Mixa och tillsätt yoghurt. Smaka av och tillsätt ev. sötning om det behövs och mixa tills du fått en slät glass.
- Går nu att ätas direkt även om den kan vara lite mjuk. Ställ annars in i frysen ett litet tag tills den stelnat.

Jag hade inne min glass i frysen i ca 3h och la den sedan snabbt i en skål med varmt vatten för att få tillbaka lite krämighet innan den serverades. Funkar annars bra att ta fram ca 20 minuter innan servering och låta den tina lite. Chokladsåsen kommer göra att glassen smälter ganska snabbt.

Mangosalsa
1 stor mango
1 msk råsocker
1 nypa vaniljpulver
1/2 pressad lime och
några blad hackad koriander

- Tärna mangon och tillsätt resten av ingredienserna och rör om så allt blandas.
- Låt stå och marinera iaf i en timme i kyl eller lite svalt innan servering.

Chokladsås
50 g smör
1,5 dl mjölk
1 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker
½ tsk salt

- Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna i en kastrull.
- Låt koka upp under omrörning och puttra på i några minuter. Den blir lite tjockare om den får puttra längre såklart. Lika god oavsett konsistens.
– Servera med övriga ingredienser.

1 kommentar:

  1. No pressure, Anna men jag saknar dina uppdateringar :)

    SvaraRadera